Saturday, March 14, 2009

Polish Pretzels


Reteta este a unei doamne Nicomarita(Maria), evident luata de pe internet.
Ingrediente pentru aluat:
300 gr faina
1 ou
14 gr drojdie proaspata sau 2 lingurite de drojdie uscata (1plic)
2 linguri si jumatate de zahar
o jumatate de lingurita de sare
100 ml lapte caldut (nu fierbinte pt ca moare drojdia)
1 lingurita coaja de portocala/lamaie rasa proaspat
2-3 linguri ulei
100 gr unt la temperatura camerei pentru uns aluatul
Ingrediente pentru sirop:
200 gr zahar
400 ml apa
esenta rom (eu am pus si 50 ml lapte si 50 ml suc portocala)
Faina se pune intr-un lighean larg si in centru se face o adancitura, in care se pune drojdia desfacuta cu jumatate de lingura de zahar.
Urmeaza apoi oul batut cu celelalte 2 linguri de zahar, coaja de portocala/lamaie si sarea.
Se incepe usor a se incorpora faina de pe margini si se adauga cate putin din lapte, iar la final, se adauga uleiul.
Aluatul obtinut se intinde in forma de patrat, cu grosimea de 1cm, pe masa de lucru presarata cu faina.
In mijlocul aluatului se intinde jumatate din cantitatea de unt (50 gr) si se formeaza un romb, dupa care se pliaza colturile catre centru, formand un plic.
Patratul altfel obtinut se intinde CU MANA in forma de dreptunghi cu lungimea de 3 ori mai mare decat latimea, care se impacheteaza in 3.
Dupa ce se impacheteaza in folie de plastic, se lasa la frigider pentru 15 min.
Dupa ce timpul a expirat, se scoate aluatul si din nou CU MANA se intinde aluatul in forma de dreptunghi cu lungimea de 3 ori mai mare decat latimea.
Se unge pe 3/4 cu restul de unt, se impacheteaza in patru si se lasa din nou la rece pentru alte 15 min.
Se scoate din frigider, se intinde TOT CU MANA in forma de dreptunghi cu latimea de 16 cm si lungimea de 35 cm.
Aluatul acum se va taia in fasii de 2 cm latime (eu am taiat doar 6 fasii), care se rasucesc.
Dupa ce s-au rasucit se pot forma cercuri, opturi sau forma de covrig ca ai mei.
Covrigii astfel formati se pun in tava neunsa netapetata si se coc la 180 C cam 20 min (in cazul meu). As zice la foc moderat cam 15-20 min, dar trebuie urmariti constant pentru ca se pot arde.
Dupa ce s-au copt, se lasa la racit, timp in care se face siropul.
Covrigii se lasa in siropul cald cam 20 sec sau pana au absorbit destul sirop, dar nu prea mult.
Se scot si se aseaza pe farfurie, iar daca nu se consuma imediat, este de preferat sa se inveleasca in folie de plastic pentru a nu se usca.
Pofta Buna !
(Nu sunt CHIAR usor de facut, dar se merita munca.)
***Eu nu am pozat chiar toti pasii.***


























3 comments:

  1. Miamiiii ce pofta mi-ai facut cu "covrigeii poloneji" am sa iti "fur" si eu reteta. Arata excelent. Ah! sa nu uit, ma bucur ca te-am descoperit si totodata arta lui Jeff. Pupicei

    ReplyDelete
  2. Ma bucur si eu ca m-ai descoperit si sper sa ma vizitezi des.
    Te pup !

    ReplyDelete